Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Zlatni cvit

Share
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 53

Zlatni cvit

Postaj  Boce-Team on 30.04.11 4:22

Na Zlatnom cvitu nominirana je i jedna posavska web stranica pa pozivamo sve da glasuju za: http://www.posavina.org/
http://www.zlatnicvit.com/
Projekt „Zlatni cvit“ pokrenut je 2007. godine na inicijativu predstavništva Slobodne Dalmacije u Frankfurtu pod vodstvom gospodina Edija Zelića. Najvažniji cilj bio je omogućiti čitateljima europskog, odnosno njemačkog izdanja spomenute novine, ali i svim drugim zainteresiranim osobama, da imenuju i biraju uspješne i popularne hrvatske institucije, klubove i pojedince s ciljem da se na taj način honorira njihov vrijedni, ali često marginalizirani, rad daleko od domovine.

Tijekom godina iskristalizirale su se, uvijek s pogledom na povezanost s hrvatskim iseljeništvom, izborne kategorije „Hrvatska katolička zajednica/misija godine“, „Hrvatska web stranica godine“, „Hrvatski sportski klub godine“, „Hrvatski restoran godine“ i „Hrvatski poduzetnik godine“.

Zašto baš tih pet kategorija? Vrlo jednostavno, jer upravo pomoću spomenutih pet kategorija moguće je pokriti veliki dio svakodnevnih aktivnosti Hrvatica i Hrvata u iseljeništvu. U sklopu hrvatskih katoličkih zajednica i/ili misija radi se na očuvanju vjere, tradicije i običaja iz domovine. Nove generacije iseljenika šire informacije o Hrvatskoj na vrlo interesantnim internetskim portalima. O entuzijazmu Hrvata za sportom i sportskim događajima ne treba trošiti puno riječi. Mnogi iseljeni Hrvati, odnosno gastarbajteri, potražili su kruh u gastronomiji, gdje djeluju i kao bitni promotori Hrvatske i hrvatskog turizma. Njihova djeca, pak, u raznim su se branšama razvila u visoko kvalificirane, obrazovane i uspješne poslovne ljude.

„Zlatni cvit“ je od početka bio vezan za atraktivne nagrade. Glasuje su putem novinskih kupona, ali i interneta, među ostalim putem službene web stranice www.zlatnicvit.com, koja sve više dobiva na popularnosti. Laureati u pojedinim kategorijama biraju se u dva izborna kruga, a tijekom završne gala večeri slijedi svečana dodjela nagrada. Sudionici glasovanja, dakako, imaju priliku osvojiti vrijedne sponzorske nagrade.

2010. godine ovi su kandidati osvojili nagradu „Zlatni cvit“:
Hrvatska katolička zajednica/misija godine: „HKZ Stuttgart“, Sportski klub godine: „Zrinski Waiblingen“, Web stranica godine: www.croatia.ch, Restoran godine: „Restaurant Lubin, Wien“, Poduzetnik godine: Ante Čurčić, München.

Od 2010. godine akciju „Zlatni cvit“ organizira agencija mediazzz, pod vodstvom inicijatora projekta, gospodina Edija Zelića. U središtu pažnje „Zlatnog cvita 2010.“ posebice su stajali aspekti „Integracija kroz izobrazbu“ i „Integracija kroz sport“, a i ubuduće će biti tako. To i ne čudi jer hrvatski sportski klubovi, restorani ili poduzetnici u Njemačkoj i susjednim zemljama Austriji i Švicarskoj, uvelike pridonose dobroj integraciji svojih sunarodnjaka, ali također i drugih migranata u njemačko društvo. S jedne strane nude mogućnost izmjene informacija s ljudima drugog podrijetla kroz sportsko i ino druženje, dok s druge strane podržavaju mlade ljude u dualnom sustavu izobrazbe te na taj način daju doprinos jednom od najvažnijih faktora za integraciju. Ukratko, „Zlatni cvit“ predstavlja hrvatske migrante i njihovu djecu kao odlično integrirane, dobro obrazovane osobe koje mogu služiti kao primjer drugima.

„Zlatni cvit“ u međuvremenu se razvio u jedan od boljih projekata hrvatskog iseljeništva u srednjoj Europi. Predloženi odnosno nominirani kandidati po pojedinim kategorijama već se dugo ne predstavljaju samo u listu „Slobodna Dalmacija“. Štoviše, njihova postignuća i uspjesi tematiziraju se na raznim internetskim platformama gdje ih se idealno predstavlja široj javnosti. Zbog sve veće popularnosti interneta i socijalnih umreženja poput Facebooka ili Twittera, upravo to će određivati i budući razvojni put „Zlatnog cvita“.

Pred takvom pozadinom, na osnovi dosadašnjih uspjeha i sve većeg približavanja njemačkom društvu te institucijama i organizacijama koje su relevantne za integraciju, ništa ne stoji na putu daljnjem kvalitativnom razvoju „Zlatnog cvita“. Prvi element takvog, već vidljivog konstantnog razvoja projekta je i uvođenje kategorije „Osoba godine“ koja honorira pojedince iz hrvatskog iseljeništva za iznimna dostignuća. U 2010. godini ovu je nagradu primio svjetski priznati i uspješni znanstvenik i istražitelj raka, prof. dr. Ivan Đikić iz Frankfurta.

    Sada je: 24.06.18 20:17.