Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

ZIMA DOLAZI, NAJAVLJENE REKONSTRUKCIJE CESTE JOŠ NEMA

Share
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 53

ZIMA DOLAZI, NAJAVLJENE REKONSTRUKCIJE CESTE JOŠ NEMA

Postaj  Boce-Team on 26.10.11 21:37

Još je Aristotel u svom djelu Nikomahova etika kazao da za državnika i ljude koji vode društvo nema višeg cilja od onoga da im građani imaju sretan i ispunjen život, pa se i danas postavlja pitanje: čemu ljudi teže u svom životu? Neki misle da je sreća u novcu, časti, slavi, užitcima... Malim ljudima na brčanskom području, točnije u selima od Boća, preko Donjeg i Gornjeg Zovika do Štrepaca posebnu bi sreću pričinila obnova cestovne komunikacije koja ih spaja s administrativnim središtem –gradom Brčko. No, tu sreću nikako da im priušte lokalni političari iako su i sami još tijekom usvajanja proračuna za 2011. godinu isto obećali i usvojili. Istina, u minimalnom iznosu, ali kao da nema volje da se i taj minimalni iznos uloži u ovaj projekt.

Javna je tajna da su se predstavnici mjesnih zajednica s ovog područja javnosti i lokalnim političarima tijekom proljeća ove godine obratili prosvjednim pismom zbog malog iznosa sredstava određenog u ovu namjenu. Međutim, ne samo da do dana današnjega nije stigao veći iznos, nego i ovaj usvojeni još uvijek nije utrošen u tražene svrhe. Cijelo ljeto u Brčkom se vodila vruća politička „igrarija“, a kako to uvijek biva stradaju najmanji, pa opet po zovičkom i boćanskom području. Javna je tajna da ovo područje, još uvijek u potpunosti nije dobilo sekundarnu vodovodnu mrežu, a da voda izvire baš u Štrepcima, da se oko mogućnosti izgradnje zračne banje desetak godina vodi negativna kampanja od pojedinih političkih grupacija, da se pokušala izgraditi deponija smeća tik uz ova naseljena mjesta, itd... Mogli bismo nabrajati u nedogled. No, cilj ovoga teksta nije nabrajati nešto već godinama poznato, nego pokušati ukazati na problem koji se vuče godinama i pokušati ga riješiti a na zadovoljstvo svih.

U proteklih deset godina putna komunikacija Brčko – Štrepci rekonstruirana je u duljini od 6 200 metara, a njena ukupna duljina je 14 320 metara na posmatranom području (od Goričkića pa do Štrepaca), onda je jasno da nije dovršena rekonstrukcija više od polovice sveukupne trase. Kada uzmemo u obzir duljinu svih trasa i cesta u distriktu, pa i onih koje ranije nisu niti postojale, a izgrađene su ovih deset godina, onda se postavlja logično pitanje: zašto ova cesta nije u većoj mjeri zastupljena kroz godišnje proračune? Medijske izjave pred izbore su obilovale obećanjima. a možda su i brojni medijski natpisi o ravnomjernosti razvitka distrikta samo za „malu djecu“.

Na kraju ovoga teksta moramo reći da su na potezu i hrvatski politički predstavnici, koji su dobro zastupljeni i na sjajnim pozicijama u distriktu, a te pozicije mogu zahvaliti i velikim dijelom boćanskom i zovičkom čovjeku, jer sljedeća godina je izborna godina, a odluke o proračunu za narednu godinu počinju se donositi narednih dana. I da podsjetimo, neki su političari javno izjavili da neće dići ruku za Proračun Brčko distrikta za 2012. godinu ako u njemu ne bude konkretnije riješen ovaj projekt. Je li to samo mala taktička „akrobacija“ ostaje da se vidi. No, to nije sada niti bitno. Problem je tu, i jedino što sada treba jeste pronaći rješenje kako ga riješiti, a jedini način zato jeste sveopće ujedinjenje snaga i zajednički nastup.

Anto Pranjkić    Sada je: 24.06.18 20:17.