Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Zanimljivosti: "Himna Bosanske Posavine" u stihovima izvorne pjesme

Share
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 53

Zanimljivosti: "Himna Bosanske Posavine" u stihovima izvorne pjesme

Postaj  Boce-Team on 29.11.11 8:23


Ova mramorna ploča sa "Himnom Bosanske Posavine", točnije stihovima stare i poznate pjesme "Baščo moja" još poznatije izvorne grupe "Baščovani" nalazi se u selu Cer kod Dervente.

Malo poznata ali svakako zanimljiva stvar koja pokazuje svu maštovitost i ljubav prema rodnoj grudi posavskih Hrvata, koji ni u najtežim vremenima kroz svu povijest koja nas nije mazila, pokazuju svima kako se sve može voljeti svoj zavičaj. "Himna" još bolje zvuči kada se posluša sa snimke ove pjesme uz krckanje igle starog gramofona.
---------------------------------------------------
---------------------------------------------------

O Ceru:

"Župa Krista Kralja na Ceru, u Vrhbosanskoj nadbiskupiji (Sarajevo), osnovana je 1933. godine. Smještena je na pitomim brežuljcima, na sredini starog puta Derventa - Doboj (poznatijeg kao "Stara cesta"). Obuhvaća nekoliko sela općina Derventa i Doboj, dijelom ili u cijelosti: Komarica, Mišinci, Gradina, Tunjestala, Dažnica, Modran i Foča.

Godine 1992. pred sam rat u župi je bilo oko 600 obitelji, blizu 3000 vjernika. U župi su kroz njenih šezdesetak godina sagrađene dvije crkve, jedna pred drugi svjetski rat, druga neposredno pred ovaj posljednji. Uz njih, bilo je i pet kapelica, od kojih tri grobljanske. Župa je od osnivanja dala nekoliko svečenika, od kojih 6 živućih sada djeluje u Nadbiskupiji, u Hrvatskoj, Europi i Africi.

Kip svetog Roka, zaštićeni spomenik kulture, posuđen je iz Osijeka pedesetih godina prošlog stoljeća. Tada je bio star preko 300 godina. Nakon ratnih događanja gubi mu se svaki trag. Ako je nekome poznato nešto više o kipu svetog Roka koji je u cjelosti izrađen od drveta, molimo izvijestiti Upravni odbor Udruge Cer.

Oltar u crkvi (kombinacija drvo - mramor), propovjedaonica i stalak posude za svetu vodu, izgrađeni je unikat, temeljem ideje akademske umjetnice Zrinke Vilić iz Sarajeva, rukama stolara Ivana Perića - Markanovog, župljanina župe Cer. Mukotrpan je to bio i težak posao, ali odrađen sa velikom voljom, prisjeća se Ivan.

Danas na Ceru ne živi ni jedno dijete. Prije rata Osnovnu školu 1. maj Mišinci, u tri smjene, pohađalo je 1.150 učenika. Na tim prostorima tada se rađalo, školovalo, Prvu pričest primalo, Krizmalo, vjenčavalo, uživalo i umiralo. Nažalost, danas samo ovo zadnje. Ovom prigodom želimo pokazati fotografije Prve svete pričesti na Ceru osamdesetih godina. Poznato nam je da među tom djecom danas ima doktora, magistara, inženjera, profesora, viših medicinskih sestara te dobrih majki i očeva. Želja nam je da se pokušaju prepoznati."

----------------------------------------------
----------------------------------------------
    Sada je: 21.07.18 7:48.