Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Posavina - 14 godina Udruge Brčanskih Hrvata - Zagreb RH

Share

blaz1988

Broj postova : 7
Points : 21
Reputation : 0
Join date : 10.09.2011

Posavina - 14 godina Udruge Brčanskih Hrvata - Zagreb RH

Postaj  blaz1988 on 11.12.11 15:04


Udrugu Brčanskih Hrvata u Zagrebu predstavlja predsjednik udruge Tomislav Antunović. Izvršno tijelo udruge Brčaka u Zagrebu je upravni odbor udruge sa članovima.

Predsjednik upravnog odbora Niko Blažević, tajnik Juro Martinović, dopredsjednici udruge Ilija Krajinović, Anto Lučić i Josip Babić, blagajnik Zdravko Mikulić i članovi upravnog odbora Darko Marjanović, Marijan Crljić, Jakov Babić, Niko Pavlović, Stjepan Tikvić, Mato Zečević, Vitomir Zečević , Srečko Filipović, Lovro Filipović, Blaž Androšević, Slavko Tomić, Niko Antunović, Anto Šimić Bradarić Miroslav, Andrija Lovrić, Jerko Đurđević, Mijo Geljić, Niko Martinović, Nikola Bilić, Mijo Marić, članovi koji su bili u osnivanju su stalni članovi upravnog odbora u odsutnosti Anto Basić, Mato Tadić, Ivica Santovac, Ivo Babić, Mijo Anić, Marijan Lacić, Mato Lučić, Juro Đurđević.


Posebno moramo istaknuti nama dragog do posljednog dana aktivnog prvog predjednika hrvatskog društva Napredak Brčko, pokojnog profesora Nikolu Basića.

Najviše tijelo Udruge Brčanskih Hrvata u Zagrebu je skupština koja se sastoji od svih onih koji imaju podrijetlo iz Brčaskog kraja. I ista bira i razrješuje predjednika Udruge i Upravni odbor Udruge.

Udruga Brčanskih Hrvata sa sjedištem u Zagrebu okuplja sve Hrvate podrjetlom iz Brčko Distrikta a i šire . Udruga je osnovana prije 14 godina kao ispostava Brčanskih Hrvata u dijaspori . Te kao takva je ne politička organizacija , djeluje humanitarno , bori se za ulazak Hrvatske i BiH u Europsku Uniju te podržava sve hrvatske stranke sa područja Brčko distrikta a i druge koje imaju slične ciljeve.

Udruga Brčanskih Hrvata je dosada djelovala na poticaj povratka , obnove , zastupljenosti hrvatskih predstavnika u Brčko Distriktu , pokušava utjecati na sve hrvatske stranke u Brčko distriktu kako bi jedinstveno izašli na lokalne izbore i ostvarili prava koja su im zagarantirani reciprotitetom u izvršnoj zakonodavnoj vlasti .

Tako su svaki put za lokalne izbore poticali Hrvate Brčko Distrikta da u što većem broju dođu u rodno mjesto i ostvare svoje glasačko pravo i danas utječu da svi Hrvati iz Brčko distrikta obnovsvoje dokumente jer premazakonu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine imaju pravo na dvojno državljanstvo iz kojeg i proističe i pravo glasa . Udruga Brčanskih Hrvata svih ovih 14 godina bori današi stradali bojovnici i njihove obitelji ostvare sva svoja prava i da Hrvati Posavine budu priznati kao Hrvati Dalmacije , Hercegovine , Istre, Slavonije , Međimurja, Vojvodine, jer poznato je da Hrvati Posavine razno raznim političkim makinacijama kada su trebali obraniti svoje domove to im je pravo uskračeno .

Samo ćemo istaknuti da je most na Gunji srušen prvo s Hrvatske strane, most u Orašju navodno grom s Hrvatske strane aktivirao eksploziv , most u Bosanskom Šamcu , srušen s Hrvatske strane i zadnji u Bosanskom brodu pred televizijskim kamerama srušen sa Hrvatske strane . To bože da ne bi Srbi napali Hrvatsku .Ma da je u Posavini živjelo 150 000 Hrvata katolika i Posavinu su branile 8 gardijskih brigada koje su bile sastavljene od lokalnog stanovništva. Za sve Hrvatske i Bosanske političare Posavina je zabranjena tema zato od 1992. u Hrvatskom parlamentu , niti Bosansko Hercegovačkom niste vidjeli ni jednog Hrvata Posavca izuzev dvije , tri Posavske marionete .

Udruga Brčanskih Hrvata je aktivno sudjelovala i dala svoj doprinos stvaranju veće Udruge Prsten koja zastupa oko 500 000 Bosanskih Hrvata. Hrvati Brčko distrikta istaknuti u udruzi njeguju kulturu rodnog kraja i narodne običaje pa u svim prigodama pozivaju kulturno umjetnička društva iz Posavine i same Republike Hrvatske da se tradicija nezaboravi jer vidimo da Posavska kulturna umjetnička društva nemaju isti status kao Hercegovačke gange , Dalmatisnke klape , Podravske popevke , Zagorski veseljaci , Slavonske tamburice jer naša šargija i violina je naš Hrvatski Posavski instrument.

Udruga Brčanskih Hrvata potiče mlade u dijaspori i rodnom kraju školovanje . Postoji veliki interes posavskih poduzetnika za ulaganja u rodni kraj ali nema ljubavi bez dvije strane .    Sada je: 21.07.18 7:47.