Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

HDZ BiH i HDZ 1990 potpisali sporazum

Share
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 53

HDZ BiH i HDZ 1990 potpisali sporazum

Postaj  Boce-Team on 13.11.10 19:03


HDZ i HDZ 1990 žele suradnju, ustavnu ravnopravnost za hrvate, utemeljenje federalne jedinice s hrvatskom većinom i potpunu ustavnu jednakost Hrvata sa ostala dva naroda u BiH.

- Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i lider HDZ-a 1990 Božo LJubić potpisali su danas sporazum o suradnji ove dvije stranke koji je zasnovan na principima reforme Ustava BiH i izmjene Izbornog zakona BiH.

U sporazumu se ističe da se ustavna ravnopravnost hrvatskog naroda može osigurati samo reformom Ustava i novom teritorijalnom organizacijom koja će uključivati utemeljenje federalne jedinice s hrvatskom većinom koja će u sebi sadržavati diobu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

Čović i LJubić poručili su da je riječ o povijesnom dokumentu čija je osnova opredijeljenost za budućnost hrvatskog naroda u BiH.

Čović je naglasio da su obje stranke svjesne presudnog, povijesnog vremena za hrvatski narod u BiH u kojoj predstoje pregovori o provođenju ustavnih promjena.

Čović je istakao da je ovim sporazumom napravljen ogroman iskorak u stabilizaciji BiH. "Mi smo opredijeljeni za ustavne promjene koje bi trebale osigurati potpunu ustavnu jednakost Hrvata sa ostala dva naroda u BiH. Definirali smo da je osnov tih promišljanja Kreševska deklaracija i utvrđivanje federalne jedinice sa hrvatskom većinom koja će imati izvršnu, zakonodavnu i pravosudnu vlast", naglasio je Čović.

On je poručio da dva HDZ-a žele novu teritorijalnu organizaciju BiH i da je stvar pregovora sa drugim partnerima hoće li se raditi o dvije, tri, četiri ili pet federalnih jedinica.

Naglašavajući da nema razloga da njihov prijedlog odbaci bošnjačka ili srpska strana, Čović je dodao "ovakva BiH niti je upravljiva, niti je vremenski izdržljiva, niti je EU prihvatljiva kao takva". "Siguran sam da će se nakon provođenja izbornih rezultata krenuti ka izmjeni Ustava", naglasio je on.

Čović je dodao da je važan činitelj koji je ujedinio ove stranke promjena Izbornog zakona, jer je viđeno da je moguće eliminirati volju 99 posto jednog konstitutivnog naroda, što upućuje na oprez ka BiH. "Treća vrijednost ovog dokumenta je provođenje izbornih rezultata gdje smo utvrdili principe, ali smo i pozvali druge stranke da sa istim razmišljanjima krenemo u realizaciju dogovorenog", rekao je Čović.

Suradnja dva HDZ-a odnosi se na sve razine u BiH, što prema Čovićevim riječima ima posebnu vrijednost.

Sporazum je sastavljen od šest točaka. U prvoj točki dvije stranke se obvezuju da će se u procesu pregovora o ustavnim reformama pridržavati osnova i principa Kreševske deklaracije i osigurati apsolutnu ustavnu ravnopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH u teritorijalnom i institucionalnom pogledu.

U ostalih pet točaka HDZ-ovi se obvezuju da će se zajedničkim usuglašenim djelovanjem zalagati za izmjenu Izbornog zakona BiH, zatim da će učestvovati u vlasti na svim razinima, da će u kontaktima s drugim strankama zastupati interese iz potpisanog sporazuma i da će raditi na ostvarivanju šireg hrvatskog nacionalnog konsenzusa.

"Sve je urađeno zbog toga jer se BiH nalazi na prekretnici kada mora odlučiti hoće li krenuti ka socijalnom blagostanju ili će ostati zarobljena u europskoj izolaciji ili internim konfrontacijama. Hrvatska pozicija u BiH je alarmantno ugrožena ustavnim rješenjima iz Daytona, neprincipijelnim promjenama sporazuma i čitavom političkom praksom koja je slijedila nakon toga", istakao je LJubić.

On je dodao da je cijela situacija eskalirala na prošlim izborima kada su Hrvati "po drugi put dobili nelegitimne predstavnike u državi i Republici Srpskoj (RS)".

"Nakon što je po drugi put izabran hrvatski predstavnik u Predsjedništvo BiH većinom bošnjačkih glasova i nakon što je prvi put srpskim glasovima izabran velikosrbin za potpredsjednika RS, ostvarila se potreba okupljanja legitimnih hrvatskih predstavnika oko vrijednosti i principa zaštite hrvatskih nacionalnih interesa", istakao je Ljubić.

Zbog toga je, pojasnio je Ljubić, cilj sporazuma da se kroz predstojeće ustavne reforme izbore za ravnopravnost u teritorijalnom i institucionalnom pogledu, što će, kako je poručio, uključivati i federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom i svim elementima koje ona treba imati.

LJubić je istakao da je dogovoreno da se zajednički ostvari što širi hrvatski konsenzus radi zastupanja zajedničkih hrvatskih interesa, što podrazumijeva i predizborne koalicione partnere HDZ-a 1990 - HSP BiH.

Sporazum će u narednim danima biti predstavljen stranačkim tijelima obje stranke i nakon toga će krenuti realizacija svih točaka iz sporazuma i dogovaranje o provođenju izbornog rezultata na ravnopravnim osnovama.

dnevnik.ba

    Sada je: 24.06.18 20:15.