Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Gdje je naša Posavina

Share
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 53

Gdje je naša Posavina

Postaj  Boce-Team on 12.01.12 20:46


- Oj, Kate jesil živa? Sve provirujem da te vidim, ajde priturila sam jednu ibrik skače a nemam sa kim popiti i pribiti koji trač. Ustvari popila sam ja jutros rano jednu sa mojim bećarem al’ ode on za poslom a ja se ovak muvam po kući. Smišljam šta za ručak a i ova aber kutija šuti kao da je netko opet pokidao žice. Ajde der požuri da popijemo jednu pa za poslom da ne bude da nismo ništa privrijedile danas..

To me nekako podsjeti na djetinstvo kada je se u Posavini živjelo možda i tada ubrzanim tempom al je se za kavu i pribiti koju uvijek imalo vremena.

Znalo je se kada se nekome oteli krava jer je tada cijelo susjedstvo dobilo malo gruše i skoro da je bilo slavlje (nije svatko imao ni kravu).

Pijetlovi su nas budili sa pjesmom i u samu zoru udišići naš lijepi posavski zrak sa njiva se čuo zvuk traktora ili pak ono, ajde, garonja; šta si se ulijenio kao da nisi jeo cjeli dan.

Kopači su se skupljali da priskoče u pomoć, ili ako se oblaci zacrne i zaprijete kišom išlo se pomoći pokupiti sijeno. Ah, lijepa su bila ta vremena.

Mi kao djeca smo bježali od posla mada se bilo teško izvući, jer ako odbiješ nema se uvečer skupiti u sokaku i igrati ćuze , žmirke il šta ti ja više znam čega.


Gdje je ta naša Posavina danas ? Nekada smo se divili izlasku sunca i osluskivali cvrkut ptica , trčali kroz travu, posmatrali igru leptira.

Danas ustajemo navučemo roletne da nam sunce ne udara u oči. Palimo modernu aber kutiju , nekada telefon sada kompjuter. Pogledamo jel tko ponudio kavu al virtualnu ni okusiti ne možeš jel slatka jel vruća, koliko mlijeka ima u njoj. Kava bez okusa, ljudi bez osjećaja. Išla bi ja kod moje prijateljice popiti kavu al kažu za svaki slučaj nazovi il napiši SMS da ne poljubiš vrata (sve neki termini ). Gdje smo se izgubili?

Potrčala bi i kroz travu al ova današnja trava nije kao prije bode brate kao da trčim kroz strnik. Nije ni trava ista. I cvjetovi maka nisu vise crveni. Jeli to istina ? Nije, nije; mi smo se promjenili a ne običaji. Mi smo se izgubili u ovom životu a pitamo se gdje je naša Posavina. Ona je tu ponosna kao i prije i čeka na nas . Nego ajde Kate priturila sam opet jednu, pa idemo za poslom.

--------------------------------------


Marina
(Napisano spontano i za pet minuta)


Svibanj 2010.
http://www.posavski-vremeplov.com/

    Sada je: 21.06.18 12:30.