Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Prsten !

Share
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 53

Prsten !

Postaj  Boce-Team on 15.01.12 22:36


Vrijeme je igre prstena i turnira u prstenu. Nema pravog posavca koji ne igra prsten. To je stara igra i ne zna se pouzdano odakle je i kada došla kod nas.

Zanimljivo je da igraju samo muškarci i to samo zimi kada su duboki snjegovi i kada studen stegne pa se nema šta drugo raditi oko kuće. Jedan od igrača zakaže "prsten" kod sebe, spremi rakije, piva i meze, objasni ženi (ako je ima) da je njegov "red" danas i da se ne žali, izabere se prostorija koja ima peć i koja se lako može grijati, spremi dosta drva, polože se deke na pod i uštima atmosfera.

Oni još stariji se sjećaju da se igralo po kućama i to u sobi koja nije kraj puta da se ne bi vidjelo svjetlo jer je mogla milicija doći.

Da li je to sport ili samo jedna od kockarskih igara morali bi da pitati prstendžije kojima je ovo strast.

U igri se natječu dvije ekipe od jednog pa na više igrača koji sjednu na pod na koji se prethodno prostre više slojeva deka da ne bi bilo hladno.

Ekipe sjede jedna nasuprot druge i između se nalazi prostor za igru a obično oko njih ima mnogo posmatrača.

Igra se tako što se krije prsten pod jednu od 10 kapa. Prsten je napravljen najčešće od dna lovačke čahure ali može biti i obrađen od metala.

Kape se prave od starih čojanih šešira tako što se rasijeku na tri dijela i dobije se mali trouglasti komad, sfernog oblika.

U nekim dijelovima BiH, ili nekada kada su šeširi bili preskupi za ovu ili sličnu igru koriste priglavci, pletene čarape ili neki drugi predmeti.

Igra počinje naveče i traje do u kasne sate a nerijetko i po cijelu noć pa i po više dana ako je društvo "orno".

Prvo jedan od igrača sakrije prsten pod jednu od dvije kape i protivnik pokušava da pogodi gdje je jer onda oni počinju partiju , tj oni prvi kriju.

Partija traje po nekoliko sati jer se stalno smjenjuju ekipe u krivenju, a između se nešto malo pojede i popije. Postojale su uigrane ekipe koje su išle i po drugim selima i gotovo cijelu zimu igrali.Surprised

    Sada je: 20.07.18 6:40.