Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Foto - Maškare - Poklade u Beču - KUD Rubina

Share
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 53

Foto - Maškare - Poklade u Beču - KUD Rubina

Postaj  Boce-Team on 13.02.12 13:53U Beču, 12.02.2012., godine u organizaciji KUD BH "Rubina" Beč
održana je tradicionalna maškarada uz Poklade.


Slike sa maškarade možete pogledati na ovoj poveznici.


Zadnja promjena: Boce-Team; 14.02.12 19:56; ukupno mijenjano 1 put.
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 53

Re: Foto - Maškare - Poklade u Beču - KUD Rubina

Postaj  Boce-Team on 13.02.12 14:15

"MASKARADU UZ POKLADE"

Obilježavanje završetka poklada, u narodnom žargonu „Pokladna nedjelja“ ili„Pokladni utorak“, tradicionalan je događaj naših krajeva a stoljećima se taj događaj , kao neizostavan segment kulture i narodnih običaja hrvata prenosio sa generacije na generaciju. U vrijeme naših prabaka i pradjedova to je obilježavanje bilo dosta skromno, sukladno tadašnjim mogućnostima i načinu života, a obično bi se po selima organizirala seoska kola na nekoj meraji ili u trijemu nečije kuće.

Takva sijela bila su zanimljiva uglavnom mladima, gdje su se oni, još jednom prije korizme mogli proveseliti i „poašikovati“, jer je u korizmi svako veselje pa i „ašikovanje“ bilo strogo zabranjeno. Što se tiče tih običaja, kada su u pitanju naši ljudi u dijaspori, konkretno hrvati brčanskog kraja u Beču, prvi ih je oživio i od zaborava sačuvao KUD „Rubina“ Beč, priredivši prije četiri godine prvo obilježavanje toga tipa, a ove godine pod naslovom „Maskaradu uz poklade“.

Svakako da su ta obilježavanja danas drugačija i bogatija nego u vrijeme naših pređa, a osobito atraktivna i zanimljiva kada ih organizira KUD „Rubina“ Beč. Tako je bilo i ovaj put. U svečano dekoriranoj, velikoj dvorani „Casablance“, preko 650 odraslih i djece, moglo je uživati u pjesmi, igri, kolu, plesovima, šali, ukratko u dobroj zabavi, a glavna atrakcija bila je nova zvijezda Kro- folka, Kristina Ivanović sa svojim mega hitom „Teci mi kroz vene“ te „Harmonius band“i „ Die Clown“, kako je sam sebe nazvao profesionalni klown, koji je poglavito za mališane bio prava atrakcija. Birane su najoriginalnije maske i kostimi a igračima „prstendžijama“ uručeni pokali i nagrade. „Maskaradu uz poklade“ još je jedna u nizu vrlo lijepih i dobro organiziranih priredbi KUD-a BH „Rubina“ Beč.

Kompliment
    Sada je: 21.06.18 12:25.