Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

1. svibanj - Sv. Josip Radnik & Međunarodni praznik rada

Share
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 53

1. svibanj - Sv. Josip Radnik & Međunarodni praznik rada

Postaj  Boce-Team on 01.05.13 2:41

Godine 1955. veliki papa Pio XII. uveo je u crkvenu godinu blagdan sv. Josipa Radnika. Odredio je da se taj blagdan slavi 1. svibnja, na dan "koji je svijet rada izabrao kao svoj praznik".

Praznik rada se kod nas obično proslavlja u prirodi uz roštilj sa prijateljima ili obitelji a na slici je jedno od nekada najpoželjnijih mjesta za boravak u prirodi tog dana (štrepačke pećine). Čestitke onima koji danas slave imenadan.


Zadnja promjena: Boce-Team; 01.05.13 20:38; ukupno mijenjano 1 put.
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 53

Re: 1. svibanj - Sv. Josip Radnik & Međunarodni praznik rada

Postaj  Boce-Team on 01.05.13 2:56


Sv. Josip Radnik

Prvi maj ili Međunarodni praznik rada je praznik kojim pripadnici i simpatizera radničkog pokreta obilježavaju sjećanje na svoja dostignuća, odnosno žrtve koje su njihovi pripadnici radničkog pokreta podnijeli kako bi se izborili za veća radna prava.

Prvi maj je svoj korijen imao u odluci vodećih američkih sindikata da, inspirirani pobjedom svojih kanadskih drugova, godine 1884. zahtijevaju donošenje zakona kojim bi se ustanovilo maksimalno osam sati rada dnevno. Taj je zakon trebalo donijeti do 1.5. 1886. Kada se to nije dogodilo, došlo je do velikog štrajka u SAD, a u Chicagu i do krvavih Haymarket nereda.

Otada se u SAD, a kasnije i u svim zemljama svijeta, Međunarodni praznik rada obilježavao velikim paradama i demonstracijama, koje su najčešće organizirali socijalistički, komunistički, anarhistički i drugi lijevo orijentirani pokreti.

Nakon Oktobarske revolucije, Prvi maj je postao državni praznik u SSSR-u, a potom i u drugim komunističkim državama. Kao državni praznik ga je ustanovila i Hitlerova Njemačka.

Zbog komunističkih konotacija, u SAD se radnički pokret odrekao Prvog maja, i kao Praznik rada slavi prvi ponedjeljak u septembru.

Nastojeći Prvom maju oduzeti njegov sekularni karakter, Katolička crkva je 1.5. proglasila Danom sv. Josipa radnika.

Ž.J.


PATRON ŽUPA

Pale, Turbe, Bos. Kostajnica,
Grljevići, Izbično, Domanovićihttp://www.biskupija-banjaluka.org/dekanati_/bi_bos-kostajnica.html


    Sada je: 21.06.18 12:31.