Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Lovačko Društvo "Sokol"

Share
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 53

Lovačko Društvo "Sokol"

Postaj  Boce-Team on 06.12.10 9:03

Sam pogled na panoramu prostora Ravne-Brcko, izaziva divljenje prirodnim ljepotama ovog kraja, od ravnicarskog do prekrasnog brdovitog prizora. Naziv Ravne-Brcko, izraz je za teritorijalno politicku ustrojenost hrvatskih prostora i naseljenih mjesta ovog kraja, sa ciljem ocuvanja i zaštite vjekovnih hrvatskih ognjišta. Cvrsta nakana hrvatskog puka ovog kraja, da ostane svoj na svome, došla je do izražaja u 108. brigadi HVO Ravne-Brcko, koja je herojskom odbranom uspjela odbraniti ove prostore s vecinskim hrvatskim stanovništvom. Stanovništvo ovih prostora pretežito se bavi poljoprivredom. Ovo bogastvo prirodne hrane uz veliki broj kultiviranih biljaka u lovištu, pruža neslucene mogucnosti za uzgoj, razvoj i rast divljaci, te samim time pruža idealne uvjete za razvoj lova i lovstva.

Cinjenica da se bavljenje lovom na ovim prostorima spominje još i za vremena vladavine bosanskih kraljeva hrvatske narodne krvi, dodatno govori o dubokoj tradiciji lovstva.

Novi zaceci bavljenja lovom se spominju se prije i poslije Drugog svjetskog rata, kada je veliki broj lovaca sa ovih prostora bio uclanjen u lovacko društvo "Fazan" iz Brckog. Onim što karakterizira taj period je bogatstvo lovišta svim vrstama divljaci. Posebno treba izdvojiti divljeg zeca. Pocetkom Domovinskog rata prestaje aktivno bavljenje lovom, a najveci broj lovaca aktivno se ukljucuje u obranu ovih prostora, postrojbe 108. HVO. Krivolov je omasovljen, i nekontroliranim izlovom cijeo lovište, gotovo je potpuno ocišceno od divljaci. Kolika je ljubav lovaca ovog kraja prema lovu govori cinjenica da je pokrenuta inicijativa ponovnog zaživljavanja lovstva, iako rat još nije bio završen. U cilju obnavljanja tradicije i kontinuiteta bavljenja lovom, te organiziranih aktivnosti na zaštiti i uzgoju lovne divljaci, održana je obnoviteljsko-osnivacka skupština lovaca prostora Ravne-Brcko.

Skupština je održana 30.09.1995 godine, a na istoj je usvojena odluka o obnavljanju rada Udruge, utvrden naziv i sjedište udruge, te usvojen statut i program rada Udruge za naredni period. Lovacka udruga dobila je službeni naziv "Sokol" Ravne-Brcko, a za sjedište su odredeni Seonjaci.

Na skupštini, sukladno statutu, izbarani su predsjedništvo, nadzorni odbor i disciplinski sud, cime Udruga dobija prave obrise organiziranosti. Za predsjednika Predsjedništva Skupštine izabran je Petar Micanovic, dugogodišnji lovac iz Donje Skakave, a za tajnika Predsjedništva izabran je Niko Novakovic, lovac iz lovacke sekcije Špionica. Kao najzaslužnijeg za obnavljanje lovstva i za utemeljenje udruge "Sokol" Ravne-Brcko, potrebno je posebno izdvojiti Miju Anica, tadašnjeg nacelnika opcine Ravne-Brcko, te Tomislava Hrgovcica, sadašnjeg predsjednika lovacke udruge "Sokol" Brcko, Distrikt BiH, Seonjaci. Prvi lovci, koji su cinili predsjedništvo i pridonijeli utemeljenju Udruge su: Anto Maric i Stjepan Andric iz Zovika, Anto Veselcic iz Špionice, Jozo Amidžic iz Donjih Hrgova,Marko Augustinovic iz Donje Skakave, Ivo Ždravac iz Dubrava te Juro Džigumovic iz Laništa. Na ovoj Skupštini donesena je takode odluka da lovacka udruga "Sokol" Ravne-Brcko pristupi Lovackom savezu HR HB, u okviru koga se nalazi i danas kao njegova punopravna clanica. Udruga je upisana u Registar udruge gradana, u Ministarstvu pravosuda i uprave Županije posavske, cime je stekla i pravni i formalni legitimitet.

Udruga je u okupila preko 200 clanova, lovaca domicilnog ali i prognanog pucanstva, zaljubljenika prirode i lova kao sporta.

Nakon formiranja Brcko Distrikta BiH udruga se 2002 godine preregistrira kao Udruženje gradana kod Osnovnog suda Brcko distrikta BiH pod nazivom Lovacko Društvo "Sokol" Brcko distrikt BiH, Seonjaci sa sjedištem u Seonjacima bb 76205

Organi upravljanja u Društvu su: Skupština, Upravni odbor, Nadzorni odbor, Disciplinski sud.

Upravni odbor:

1. Tomislav Hrgovcic - predsjednik,
2. Ivo Nikolic - tajnik,
3. Petar Vrhovac - clan,
4. Vinko Geljic - clan,
5. Zoran Ðurdevic - clan,
6. Jakov Anic - clan,
7. Joko Stijepic - clan,
8. Cvijetin Vasiljevic - clan,
9. Toma Andelovic - clan
10. Franjo Tufekčić - član
11. Mato Mrkonjić - član

Nadzorni odbor:

1. Niko Tomic - predsjednik,
2. Ivo Markovic - clan,
3. Petar Geljic - clan,

Disciplinski sud:

1. Slobodan Ugljar - predsjednik,
2. Ivo Anđelović - član
3. Ilija Veselinović - član

Glavni lovnik:

1. Ivica Lucić

Lovočuvari:

1. Mato Amidžić -glavni lovočuvar
2. Josip Geljić - pomoćni lovočuvar
3. Franjo Lukić - pomoćni lovočuvar

Prostorije Društva smještene su u Seonjacima u zgradi Doma.

Lovacko Društvo je trenutno organizirano u deset lovackih sekcija i to:

Dubrave, predsjednik sekcije Branko Milanović

Donja Skakava, predsjednik sekcije Mijo Borac

Bukvik, predsjednik sekcije Ilija Veselinović

Vitanovici, predsjednik sekcije Joko Grgić

Ulice, predsjednik sekcije Mato Klarić

Gorice - Rahic D., predsjednik sekcije

Krepšic, predsjednik, sekcije Ilija Anić

Zovik, predsjednik sekcije Ivo Nikolić

Boce, predsjednik sekcije Toma Anđelović

Omerbegovaca, predsjednik sekcije Denis Selimbašić

----------------------------------------------
----------------------------------------------
Godina osnivanja: 1995.

Velicina lovišta: 1000 ha

Broj lovaca: 440

Osnovna divljac: srndac, divlja svinja, zec, patka, šljuka, prepelica, fazan......

http://sokol.ba/
    Sada je: 21.07.18 7:40.