Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

MARINO - SVIJEĆNICA 02. veljače. Sv. BLAŽ - GRLIČANJE 03. veljače

Share
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 52

MARINO - SVIJEĆNICA 02. veljače. Sv. BLAŽ - GRLIČANJE 03. veljače

Postaj  Boce-Team on 28.01.11 22:13

MARINO - Gotovo da je svaka naša kuća imala Maru ili Mariju ili Marjana i trebalo se sastati i proslaviti.
Valja znati da se uoči Marina namotavao muket, tj. pamučni konac se provlačio kroz rastopljeni vosak. Svake godine se muket domotavao u predvečerje blagdana. Tako se nastavljao na prijašnji pa je u jednom muketu bilo mnogo višegodišnjih nastavaka, a time i muket vrijedniji i bogatiji.

Uz ovaj blagdan vežemo još jedan detalj. Svaka kuća je kao veliku svetinju čuvala "MARINSKU SVIJEĆU", tj. svijeću posvećenu baš na Svijećnicu. Uz zlatnu boju svijeća, žene su nosile i muket (voštani stijenj savijen u klupko), koji je duže gorio.

Naši Marjani, i Mare i Marije su slavile i svoje imendane u romantičnom okruženju snjega i kliske saona. Saone su probijale prtinu a žene umotane u gunjeve s drvenjacima na nogama pjevale idući tko majci, tko teti, tko sestri, tko zaovi, tko rodici, tko snahi....... U našem kraju Marino se spominje kao novi pojam uz blagdan Svijećnicu. Taj blagdan se u svijesti naših žena vezivao više uz Marijino (o)čišćenje, nakon 40 dana po porodu.


Svi s imenom Blaž, svecem koji se slavi sutradan po Svijećnici bilo manje i taj dan se išlo na jutarnju sv. Misu kao i dan prije. Svetac je jako štovan kao zaštitnik grla. A kako blagdan pada u jeku zime, prehlada i grlobolje, išlo se na blagoslov grla. Dobro je bilo ako je usput bio koji Blaž svratiti i popiti «ljutu» i tako očistiti grlo.

Na misi tijekom grličanja s upaljenim svijećama ispod grla, svećenik bi izgovarao riječi:
"Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakoga drugoga zla - amen!”Zadnja promjena: Boce-Team; 02.02.13 1:27; ukupno mijenjano 6 put/a.
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 52

Re: MARINO - SVIJEĆNICA 02. veljače. Sv. BLAŽ - GRLIČANJE 03. veljače

Postaj  Boce-Team on 02.02.13 1:03

Svijećnica - Prikazanje Gospodinovo (2. veljače)

Blagdanom se slavi događaj iz Isusova djetinjstva, kada su, prema Mojsijevu Zakonu, Josip i Marija donijeli Isusa u Hram u Jeruzalemu, da ga, kao prvorođenca, obredno prikažu Bogu. Preko Mojsija, Bog je Izraelcima, dao propis, da 40. dan nakon poroda svećenici u Hramu moraju blagosloviti rodilju. Roditelji su za uzvrat, dali janje mlađe od godine dana ili mladu golubicu.

Isusovo prikazanje u Hramu, prorekao je u Starom zavjetu prorok Malahija: "I doći će iznenada u Hram svoj Gospod kojega vi tražite i anđeo Saveza koga žudite" (Mal 3, 1). U stilu Isusova skrovita djetinjstva, obred je prošao jednostavno i nenapadno.

U Hramu se zatekao starac Šimun, koji je Isusa primio u naručje i prepoznao ga kao Mesiju, a Mariji je prorekao, da će mnogo patiti, riječima: „Mač boli, probost će ti dušu.” Proročica Ana je također bila tada u Hramu i uputila je molitve i zahvale Bogu.

Na ovaj blagdan, blagoslivljaju se svijeće, koje će se kasnije koristiti u obredima krštenja, tijelovskim procesijama i drugim prigodama.

Prikazanje Gospodinovo u Hramu četvrto je otajstvo radosne krunice.

avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 52

Re: MARINO - SVIJEĆNICA 02. veljače. Sv. BLAŽ - GRLIČANJE 03. veljače

Postaj  Boce-Team on 02.02.13 1:06

Sveti Blaž - grličanje (3. veljače)
Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakoga drugoga zla - amen!” govori danas svećenik dotičući vjernička grla jučer blagoslovljenim zapaljenim svijećama. Vjernici znaju da to nije magija nego molitva - predanje Bogu koji sigurno čovjeku hoće dobro i onda kad ga ne usliši, kad ga ostavi u bolesti - kao i Isusa na križu. Molitva nije prepuštanje sudbini ni trgovanje s Bogom, nego slaganje sa svim što se čovjeku dogodi - jer i zlo može izaći na dobro. Tu je ključ za razumijevanje kršćanskoga pouzdanja u Boga - makar ne bili doslovno uslišani.

Isus je to naznačio kad je prije uhićenja molio: “Oče! Ako hoćeš, otkloni ovu čašu od mene. Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude!” (Lk 22,42). To predanje osigurava povjerenje - daje smionost Bogu predlagati rješenja. Čovjek zna da ga Bog ozbiljno shvaća i ostaje smiren u dobru i zlu, ne kao nevažan nego nadasve važan Božji sugovornik.

Obred grličenja, blagoslov grla na Blaževo, primjer je takva vjerničkoga stava. Dubrovnik koji je sv. Blaža - zovući ga sv. Vlaho - od 11. st. uzeo za zaštitnika - ne pouzdaje se samo u moguća čuda, nego istim pouzdanjem u Stvoritelja među prvima na Sredozemlju razvija liječenje bolesnika suvremenim lijekovima, te je ondje i danas prastara ljekarnica, jedna od najstarijih u Europi. Tako baš dubrovačko štovanje posebno iskazuje kršćanski stav pouzdanja u Boga i nastojanja da po Božjoj volji znanošću svladava prirodu, da liječi i bolesti.

Blaž je bio liječnik u Sebasti, u današnjoj Armeniji, kad je kršćanstvo u državi bilo zabranjeno, sredinom 3. st. prije Krista. U ono su doba svećenici i vjernici sami birali i biskupa. I to vrijedi ne zaboraviti s obzirom na izvornu demokraciju u kršćanstvu i njezino tumačenje. Narod je birao znajući da Bog izabranome daje vlast. Ali - ondašnja je vlast novog biskupa pronašla i poslala u smrt. Ostalo je zapamćeno da je Blaž čudesno izliječio dječaka od bolesti grla - pa je u toj predaji temelj i obreda grličanja.Sponsored content

Re: MARINO - SVIJEĆNICA 02. veljače. Sv. BLAŽ - GRLIČANJE 03. veljače

Postaj  Sponsored content


    Sada je: 26.04.18 19:02.