Boće

Samo jedno je Boće

Navigation

Prijatelji

Sve vijesti

svevijesti

Boće iz zraka

Boce iz zraka

Prosvjed u Orašju - Stop majorizaciji hrvatskoga naroda u BiH

Share
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 52

Prosvjed u Orašju - Stop majorizaciji hrvatskoga naroda u BiH

Postaj  Boce-Team on 15.02.11 15:36

Boćani i Zovičani na prosvjedu
Danas je u Orašju održan prosvjed čiji cilj je iskazati odlučnost i ustrajnost hrvatskog naroda u borbi za ustavnu i institucionalnu ravnopravnost s druga dva naroda u BiH te najoštrije osuditi i spriječiti pokušaj uspostave vlasti bez legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda.

Nakon što su ponovno nadglasani na posljednjim parlamentarnim izborima, zatim zbog činjenice da su se iz vlasti pokušali izbaciti njihovi legitimni predstavnici te stalne majorizacije ovog naroda u Bosni i Hercegovini, Hrvati su odlučili reći - stop.

Mirni prosvjed

Organizacijski odbor za provedbu potpisivanja peticije "Stop majorizaciji nad Hrvatima u BiH" na čelu sa Studentskim zborom Sveučilišta u Mostaru, Hrvatskim studentskim politološkim forumom i Hrvatskim intelektualnim zborom, kao nastavak aktivnosti organizira mirne prosvjede u svim županijama s hrvatskom većinom, kao i u Zeničko-dobojskoj županiji.

Cilj mirnih prosvjeda je iskazati odlučnost i ustrajnost hrvatskog naroda u borbi za ustavnu i institucionalnu ravnopravnost s druga dva naroda u BiH te najoštrije osuditi i spriječiti pokušaj uspostave vlasti bez legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda.

"Mirnim i dostojanstvenim okupljanjem kao činom upozorenja želimo poslati poruku svim predstavnicima političkih stranaka u BiH, kao i relevantnim predstavnicima međunarodnih institucija da hrvatski narod neće nijemo gledati na nepravde koje mu se nanose kao narodu i da se mora uvažiti njegova izborna volja", naveli su organizatori prosvjeda iz Srednjobosanske županije.

Prosvjed simbolično nazvan "Odzvonilo je - Dosta studentske šutnje", u HN županiji će se održati 17. ožujka 2011. ispred Hrvatskoga doma "Herceg Stjepan Kosača" na Rondu.

Ukazivanje na probleme

"Okupljanje studenata je predviđeno u 9.45 sati u kampusu Sveučilišta gdje će biti podijeljeni transparenti i majice. Studenti će u povorci krenuti prema Rondou gdje će se u 10 sati pridružiti ostalim građanima", naveli su organizatori prosvjeda. Prosvjed će simbolično završiti 5 do 12. Kako su istaknuli organizatori prosvjeda, povod je 162 dana sustavnog omalovažavanja jednog od triju konstitutivnih naroda u BiH te isto toliko dana ignoriranja temeljnih ljudskih prava. Na probleme s kojima se susreću Hrvati u BiH najprije se pokušalo ukazati peticijom "Stop majorizaciji nad Hrvatima u BiH" koju je u petnaest dana potpisalo više od 140 tisuća građana BiH. Peticija je poslana na adrese svih domaćih i međunarodnih institucija u BiH, među kojima i na adresu visokog predstavnika Valentina Inzka. Iako je organizacijski odbor očekivao da će ih Inzko pozvati na razgovor, do toga nije došlo.

■ "Pozivamo sve Hrvate da izađu na prosvjede i mirno ukažu da Hrvati žele biti uvažavani od političkih stranaka"

GO HDZ-a BiH Mostar

■ "Hrvatski narod neće nijemo gledati na nepravde koje mu se nanose kao narodu i mora se u važiti izborna volja"

ŽO SBŽ-a HDZ-a BiH

■ PROSVJEDI

Prosvjedi će biti organizirani u ZHZ-u, HNŽ-u, HBŽ-u, Posavskoj županiji, SBŽ-u te ZDŽ-u

■ POZIV

Organizatori prosvjeda su istaknuli da se radi o mirnom prosvjedu te da su dobrodošli svi građani

■ HNŽ

17.ožujka 2011. godine ispred Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača" na Rondou s početkom u 10 sati

■ SB ŽUPANIJA

Prosvjed će biti održan 17. ožujka 2011. od 11 do 12 sati na središnjem gradskom trgu u Vitezu

■ POTPORA

Mirni prosvjedi imaju punu podršku hrvatskih stranaka

■ Županijski odbori HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i HSS-NHI-ja Srednjobosanske županije, temeljem postignutog sporazuma o međustranačkom djelovanju o ustroju zakonodavnih i izvršnih tijela vlasti u Županiji Središnja Bosna, kao legitimni predstavnici izborne volje hrvatskog naroda pozivaju sve građane te županije, a posebice Hrvate, branitelje, studente, srednjoškolce, gospodarstvenike, sve nositelje izvršnih, zakonodavnih, političkih i javnih dužnosti koje obnašaju u ime hrvatskog naroda, da se odazovu prosvjedu i da dostojanstvenim i mirnim okupljanjem iskažu jedinstvo hrvatskog naroda "koje je toliko potrebno u legalnoj borbi za poboljšanje sadašnjeg i budućeg položaja hrvatskog naroda u Županiji Središnja Bosna i u cijeloj BiH.

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostara dao je punu podršku mirnom prosvjedu, koji je, kako tvrde, nastavak aktivnosti u sklopu potpisivanja peticije "Stop majorizaciji Hrvata u BiH". Izvor: Večernji list

Vezana vijest

Hrvatska seljačka stranka pdržava prosvjede najavljene za 17. Ožujak 2011.

Najavljeni prosvjedi Hrvata širom Bosne i Hercegovine kulminacija su višemjesečnih brutalnih pokušaja ignoriranja izborne volje hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska seljačka stranka dijeli zabrinutost i ogorčenje političkim događanjima koji čine besmislenim demokraciju i jasno pokazuju Hrvatima kakav im je položaj u BiH namijenjen.

Zbog toga Hrvatska seljačka stranka podržava najavljene prosvjede i poziva sve članove, simpatizere, ali i ostale građane kojima je stalo do vladavine prava u Bosni i Hercegovini da se pridruže sutrašnjim prosvjedima i na miran i dostojanstven način iskažu svoj stav o političkom teroriziranju Hrvata u BiH. Ured za informiranje HSS

Posavski obzor

http://www.posavski-obzor.info/vijesti/poziv-na-prosvjed-u-orasju
Zadnja promjena: Boce-Team; 17.03.11 17:39; ukupno mijenjano 2 put/a.
avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 52

Re: Prosvjed u Orašju - Stop majorizaciji hrvatskoga naroda u BiH

Postaj  Boce-Team on 12.03.11 6:54
Brčko, potpisivanje peticije "STOP MAJORIZACIJI HRVATSKOG NARODA U BiH !" na punktu ispred zgrade Vlade Distrikta u vremenu od 11,00 do 18,00 sati, do 20. veljače 2011.g.

STOP MAJORIZACIJI HRVATSKOG NARODA U BiH

Obavještavamo sve Hrvatice i Hrvate da Udruge HVO-a proistekle iz Domovinskog rata provode potpisivanje peticije „STOP MAJORIZACIJI HRVATSKOG NARODA U BIH". U želji za jednakopravnošću sva tri konstitutivna naroda, kao i ostalih građana na prostoru cijele BIH, te svjesni trenutačnog položaja Hrvata u BIH dužni smo ukazati na:- nepostojanje ustavnih rješenja koja će osigurati punu ustavnu i institucionalnu jednakopravnost sva tri naroda u BIH,

- zlouporabe izbornog procesa od strana bošnjačkih političkih stranaka,

- Izborni zakon kojim se ignorira legitimna volja hrvatskog biračkog tijela u BIH,

- majorizaciju hrvatskog naroda u svim segmentima društva,

- lažno predstavljanja u ime hrvatskog naroda

Peticija će se u Brčko distriktu potpisivati od ponedjeljka 14. veljače do subote 19. veljače, a vršit će je aktivisti Udruga HVO-a koji će obići sva hrvatska naselja po principu od vrata do vrata.


Pozivamo sve građane da se uključe u provedbu potpisivanja Peticije, kako bi ukazali na neravnopravan položaj Hrvatskog naroda u BIH.

Dana 16.02.2011. godine ispred zgrade Vlade Brčko distrikta u vremenu od 08,00 do 16,00 sati peticiju će moći potpisati svi oni koji to nisu, a žele učiniti.


Proglas Udruga HVO-a - veća slikahttp://posavski-obzor.info/

--------------------------------------

Brčko, potpisivanje peticije "STOP MAJORIZACIJI HRVATSKOG NARODA U BiH !" na punktu ispred zgrade Vlade Distrikta u vremenu od 11,00 do 18,00 sati, do 20. veljače 2011.g.-------------------------------------------

27.02.2011.g.

Udruge HVO-a proistekle iz domovinskog rata Ravne - Brčko organizirale su u četvrtak i petak dodatno potpisivanje peticije „Stop majorizaciji hrvatskoga naroda u BiH". Povod za produženje akcije bila je velika zainteresiranost građana, kažu u ovim udrugama.

Potpisivanje peticije vrši se na tri lokacije u distriktu: u Brčkom u Napretkovom domu, u Boću u sjedištu udruga HVO-a, te u Seonjacima također u uredima ovih udruga.

U prošlotjednoj akciji prikupljanja potpore ovoj peticiji u distriktu Brčko je odaziv građana bio izuzetno veliki, gdje je uz 3.500 Hrvata svoju potporu dao i veliki broj građana srpske, pa čak i bošnjačke nacionalnosti, izjavio je danas Ivica Filipović, član koordinacije udruga HVO-a Ravne Brčko.

Ponovno prikupljanje potpisa na peticiju je organizirano jer su mnogi građani koji su prošloga tjedna bili spriječeni obvezama tražili da im se omogući potpisivanje, dodaje Filipović.

Autor teksta: Mario Ivkić

avatar
Boce-Team
Admin

Broj postova : 1408
Points : 3017
Reputation : 4
Join date : 15.05.2008
Age : 52

Re: Prosvjed u Orašju - Stop majorizaciji hrvatskoga naroda u BiH

Postaj  Boce-Team on 17.03.11 17:29

Tijekom peticije "Stop majorizaciji Hrvata u BiH" prikupljeno je 142.345 potpisa, priopćeno je na današnjoj konferenciji za novinare Organizacijskog odbora za provedbu peticije, koju su od 10. do 25. veljače ove godine organizirale udruge branitelja Domovinskog rata zajedno s civilnim udrugama i organizacijama iz svih segmenata hrvatskog društva.

Na konferenciji je istaknuto kako su veliko zanimanje za potpisivanje peticije i broj prikupljenih potpisa pokazali svu ogorčenost nepovoljnom pozicijom Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, ali su i na najjasniji način pokazali i njegovu odlučnost da se suprotstavi daljnjem političkom marginaliziranju i ponižavanju Hrvata kao naroda.

Potpisi su se prikupljali u svim županijama i općinama BiH, a u prikupljanju Koordinaciji udruga pomagali su mladež i studenti. Tako je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji prikupljeno 42,582, Zapadnohercegovačkoj 22,146, Hercegbosanskoj 13,762, Srednjobosanskoj 28,437, Zeničkodobojskoj 11,708, Posavskoj 11,942, Tuzlanskoj 5203, Brčko distriku 3,668, Gradu Sarajevo 1760, Goraždu 57 i Bihaću 1080 potpisa.

Kako su istaknuli organizatori, cilj peticije bio je ukazati na neravnopravan položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini i na potrebu promjene Ustava i Izbornog zakona, a koje će dalje kroz povijest dati garanciju da će kroz Ustav i Izborni zakon Hrvati moći ostvariti svoja prava i na izborima birati svoje predstavnike.

"Činjenicu da Hrvati kao najmalobrojniji i ratom prepolovljeni konstitutivni narod ni institucionalno ni stvarno nije jednakopravan s druga dva konstitutivna naroda, više nitko ozbiljan ni u BiH ni u međunarodnoj zajednici ne osporava.

Daytonskim mirovnim sporazumom BiH kao zemlja tri konstitutivna naroda je podijeljena na dva entiteta, Republiku Srpsku u kojoj dominiraju Srbi i Federaciju BiH u kojoj dominiraju Bošnjaci. Dakle Hrvati su već u startu dovedeni u lošiju poziciju u odnosu na druga dva konstitutivna naroda u BiH.

Nametnutim odlukama visokih predstavnika u BiH, posebice Wolfganga Petricha te odredbama Izbornog zakona BiH pozicija Hrvata je dodatno, drastično pogoršana. Ovim se hrvatski narod kao konstitutivni narod obespravljuje i pretvara u nacionalnu manjinu.

Posljednji Opći izbori u BiH provedeni 3. listopada 2010. na kojima su Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH, te nastojanja da se raznim manipulacijama pri formiranju izvršne vlasti u cijelosti izigra volja hrvatskih birača potvrđuju neravnopravnu poziciju Hrvata u BiH.

Hrvatski narod ovo obespravljivanje više ne može podnositi niti za to bilo tko ima opravdanja", kazali su organizatori peticije te istaknuli kako je "to sve razlog, a i povod zbog čega smo pokrenuli inicijativu potpisivana peticije".

Na konferenciji su istaknuti i primjeri nejednakopravnosti i majorizacije Hrvata kao posljedice nepravednih ustavnih i nametnutih rješenja u BiH, a to su, uz ostalo nemogućnost etničkog glasovanja Hrvata u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, većinski način odlučivanja u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamenta Federacije, većinski način odlučivanja u Vladi Federacije BiH i nepostojanje pozicija zamjenika ministara, minimalna popunjenost Hrvatima najvećeg broja ministarstava kako na razini Vijeća ministara BiH tako i u ministarstvima u Vladi Federacije BiH, kao i nametanje nedemokratskog Statuta Grada Mostara koji diskriminira hrvatske građane od izbora do predstavljanja u Gradskom vijeću.

Nepravednost Izbornog zakona BiH koji izravno doprinosi institucionalnoj i stvarnoj nejednakopravnosti Hrvata u BiH oslikava se, uz ostalo, kako je istaknuto na konferenciji, kroz nemogućnost izbora legitimnih predstavnika Hrvata u BiH zbog manje brojnosti hrvatskih glasača i zlouporabe te činjenice od bošnjačkih političkih stranaka u BiH, kroz izbor nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH jer Hrvati nemaju nikakvog utjecaja na vanjsku politiku; kroz nepravedan izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH kao i izbor hrvatskih zastupnika u županijskim skupštinama bošnjačkim glasovima.

Istaknuto je kako su ovo, uz mnoge druge, samo najočitiji primjeri gdje se kroz nepravedna ustavna rješenja i Izborni zakon BiH na najgrublji način izigrava volja hrvatskog naroda i kasnijim nekorektnim i nedemokratskim političkim manipulacijama onemogućava stvarna i istinska jednakopravnost, što se nažalost provodi kroz institucije zakonodavne i izvršne vlasti u BiH na svim razinama.

"Očekujemo od svih relevantnih predstavnika međunarodne zajednice kako u BiH tako i izvan nje, ali i svih legitimnih političkih predstavnika bošnjačkog i srpskog naroda, da svojim djelovanjem pokažu kako uvažavaju volju hrvatskog naroda i da se zaustavi svaka daljnja majorizacija i grubo kršenje temeljnih ljudskih i kolektivnih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Tražimo da se u najkraćem mogućem roku konstituira vlast od legitimno izabranih predstavnika sva tri konstitutivna naroda i građana BiH, jer samo ovako konstituirana vlast imala bi neophodan politički kapacitet na svim razinama vlasti kako bi se mogle provesti sve nužne reforme na europskom i euroatlantskom putu BiH, za koji je opredijeljen hrvatski narod.

Zahvaljujemo hrvatskom narodu, ali i pripadnicima bošnjačkog i srpskog naroda kao i svim drugim građanima BiH koji su potpisali peticiju, jer su svojim potpisom potvrdili ustavnu i istinsku nejednakopravnost Hrvata s druga dva naroda u BiH, ali su time dali i punu potporu našim nastojanjima da se zaustavi daljnja majorizacija Hrvata kao konstitutivnog i državotvornog naroda u BiH", istaknuli su organizatori na konferenciji za novinare.


FENA

Sponsored content

Re: Prosvjed u Orašju - Stop majorizaciji hrvatskoga naroda u BiH

Postaj  Sponsored content


    Sada je: 26.04.18 18:56.